POTENSI KULINER LOKAL DALAM MENARIK KEDATANGAN WISATAWAN DI PULAU LOMBOK

  • I Gusti Bagus Wira Putra Institut Agama Hindu Negeri Gde Pudja Mataram
  • Komang Satria Wirawan Institut Agama Hindu Negeri Gde Pudja Mataram
  • Ida Ayu Ketut Rai Institut Agama Hindu Negeri Gde Pudja Mataram
  • Ni Kadek Ajeng Maharani Institut Agama Hindu Negeri Gde Pudja Mataram
  • Ni Putu Sasmika Dewi Institut Agama Hindu Negeri Gde Pudja Mataram

Abstract

The aim of preparing the article is to analyze the potential of local culinary delights in attracting tourists to Lombok Island.  This study is an initial study using qualitative research using the literature study method. The data collection used is observation, interviews and documentation from various types of literature such as books, journals and other print media. Based on the results of studies conducted, there are several local culinary potentials from areas in Lombok, namely Central Lombok (Nasi Puyung), North Lombok (Sate Tanjung), West Lombok (Pelecing Kangkung and Sate Bulayak), East Lombok (Sayur Ares), and Mataram City (Taliwang Chicken and Rembiga Sate). Based on this potential, it is hoped that the people of Lombok will continue to maintain and preserve local culinary or traditional food. And can promote it to tourists.

References

Aviyana, V. D. (2017). Potensi Ekowisata Pantai Pink Dalam Rangka Konservasi Alam Di Kabupaten Lombok Timur. Jurnal Green Growth Dan Manajemen Lingkungan, 5(2), 41–56. https://doi.org/10.21009/jgg.052.05
Ciptari, P. D. K., Wibawa, I. G. J. S., & Suardana, I. K. P. (2022). Pengelolaan destinasi wisata kuliner dalam mendukung pariwisata berkelanjutan di Desa Suranadi. Journal of Finance and Business Digital, 1(3), 203-218.
Ferni Fera Ch Wolah, O. (2016). Peranan Promosi Dalam Meningkatkan Kunjungan Wisatawan Di Kabupaten Poso. In Acta Diurna (Issue 2).
Gustin, G. M., Umam, M. F. K., Khatomy, H., Karantina, T., & Syukur, A. (2021). Pengembangan Potensi Wisata Untuk Meningkatkan Daya Tarik Wisatawan di Desa Ketapang Raya Kecamatan Keruak Kabupaten Lombok Timur. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 4(2). https://doi.org/10.29303/jpmpi.v4i2.720
Harianti, D., & Harsono, I. (2023). Peran Kelompok Sadar Wisata (Pokdarwis) Dalam Pengembangan Sektor Pariwisata Di Desa Pakuan Kecamatan Narmada Kabupaten Lombok Barat.
Insanaputra, Y. S., Tinggi, S., & Ambarrukmo, P. (2021). Ayam Taliwang Sebagai Wisata Kuliner Unggulan Di Kota Mataram Lombok Nusa Tenggara Barat.
Jelantik, S. K., Widaswara, R. Y., Suardana, I. K. P., Dewi, N. P. S., Harnika, N. N., Suparta, I. K., & Panida, I. K. D. J. (2023). Strategi Komunikasi dalam Pengembangan Desa Agro Wisata di Desa Manggala Lombok Utara. Dharma Sevanam: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 24-34.
Lalu Puttrawandi, O., Hidayat, A., & Munir, A. M.(2022).http://bajangjournal.com/index.php/JCI Model Gastrodiplomasi Thailand Sebagai Branding Tool Pariwisata Untuk Meningkatkan Kunjungan Wisatawan di Provinsi Nusa Tenggara Barat. In JCI Jurnal Cakrawala Ilmiah (Vol. 2, Issue 2).
Karni, N. K., Artana, I. M. P., Artini, N. N. P., & Suardana, I. K. P. (2023). Identifikasi Potensi Daya Tarik Wisata Pura Tanjung Bukur Di Lombok Utara. Paryaṭaka Jurnal Pariwisata Budaya dan Keagamaan, 2(1), 179-188.
Kurniansah, R., & Rojabi, S. H. (2023). The Sages Journal: Culinary Science And Business Kuliner Lokal Sebagai Daya Tarik Wisata Di Provinsi Nusa Tenggara Barat. 10–18. http://doi.org/0000Availableonlineat:https://jurnalsages.ac.id/index.php/sages
Kurniati, N., Susanti, M. A., & Tinggi Ilmu Administrasi Mataram, S. (2023). Pembuatan Katalog Wisata Sebagai Sarana Promosi Pariwisata Desa Batu Putih Kecamatan Sekotong Kabupaten Lombok Barat Development of Tourism Catalog as a Means of Tourism Promotion in Batu Putih Village, Sekotong District, West Lombok Regency. Nusantara Hasana Journal, 2(9), 115–123. www.disbudpar.ntbprov.go.id
Lucky Riana Putri. (2020). Lucky Riana Putri : Pengaruh Pariwista ….
Maulana, A., Fitri, C., Koesfardani, P. P., Kajian, D., Deputi, S., Pengembangan, B., Strategis, K., Pariwisata, K., & Kreatif, E. (2020). Pola Musiman Kunjungan Wisatawan Mancanegara Ke Bali Seasonal Pattern of Foreign Tourist Arrivals to Bali.
Pratiwi, D. S., Sari, N., Dinanti, D., Perencanaan, J., & Dan Kota, W. (2019). Planning for Urban Region and Environment Elemen Pariwisata Berkelanjutan Di Desa Sade Kabupaten Lombok Tengah.
Saptaningtyas, R. S., Handayani, T., & Ketut Ayu Intan Putri Mentari Indriani, N. (2021). Kajian Potensi Wisata Kuliner Pantai Ampenan. 1(1).
Siwi, A., & Tyas, P. (2017). Identifikasi Kuliner Lokal Indonesia dalam Pembelajaran Bahasa Inggris. In Jurnal Pariwisata Terapan (Vol. 1, Issue 1).
Tiani, O. S., Yulendra, L., Rosida, L., Supriyadi, E., Kartini, N. L., Ngurah, G., & Widjaya, O. (2022). Strategi Mengangkat Citra Sate Tanjung Sebagai Kuliner Khas Hotel Di Kabupaten Lombok Utara. In JRT Journal Of Responsible Tourism (Vol. 2, Issue 1).
Widaswara, R. Y., Dewi, N. P. S., Jelantik, S. K., Suardana, I. K. P., & Harnika, N. N. (2022). Pembinaan Potensi Kearifan Lokal dalam Mewujudkan Generasi Muda Hindu Sadar Wisata. Dharma Sevanam: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(2), 133-141.
Wiwik Nirmala Sari1, P. G. M. (2023). Wisata Gastronomi: Mengenal Budaya Dan Sejarah Melalui Makanan Lokal ‘Sate Rembiga’ Di Mataram. Media Bina Ilmiah, 17(9), 1–22. https://doi.org/https://doi.org/10.33578/mbi.v17i9.354
Yunanmalifah, M. A., Mulyaningsih, T., Fadholi, A. A. R., Choirunissa, A., Medina, B., Hendrawati, B. P., Umam, C., Wahyuni, D. T., Sumbawati, P. A. Les, Ashari, R. Y., Anggriani, S. P., Suripto, S., Juniarsih, N., Karyadi, L. W., & Ramdani, T. (2021). Penataan Destinasi Dan Strategi Promosi Guna Meningkatkan Jumlah Wisatawan Di Kawasan Wisata Pantai Tanjung Karang Mataram. Abdi Insani, 8(2), 168–180. https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v8i2.403
Zahrulianingdyah, A. (2018). Kuliner Sebagai Pendukung Industri Pariwisata Berbasis Kearifan Lokal (Vol. 6, Issue 1).
Zaidan1, Z., & Rahmat, A. (2019). X-X Villa Resort Sembalun Di Lombok Nusa Tenggara Barat (NTB). In Journal of Architecture Student: Vols. X, No. X.
Published
2024-08-01
How to Cite
Putra, I. G. B. W., Wirawan, K., Rai, I. A. K., Maharani, N. K. A., & Dewi, N. P. S. (2024). POTENSI KULINER LOKAL DALAM MENARIK KEDATANGAN WISATAWAN DI PULAU LOMBOK. Paryaṭaka Jurnal Pariwisata Budaya Dan Keagamaan, 3(1), 323-335. https://doi.org/https://doi.org/10.53977/pyt.v3i1.1676
Section
Articles