Optimalisasi Peran BUMDESMA dalam Sosialisasi Sertifikat Halal pada Produk Home Industri di Desa Kaliboto Kecamatan Tarokan Kabupaten Kediri

  • Ach. Shodiqil Hafil Institut Agama Islam Negeri Kediri
  • Lutfiatul Nurul Hajar Institut Agama Islam Negeri Kediri
  • Anisa Anisa Institut Agama Islam Negeri Kediri
  • Siti Wachidatul Manfi’ah Institut Agama Islam Negeri Kediri
  • Alif Hanafi Institut Agama Islam Negeri Kediri
  • Kurnia Haqmalia Khoiruttajubba Institut Agama Islam Negeri Kediri
  • Asy’ari Asy’ari Institut Agama Islam Negeri Kediri

Abstract

The food and beverage sector from home industries significantly impacts the community's welfare. P-IRT permits and halal certification are crucial for ensuring product safety and gaining consumer trust. According to Consumer Protection Law No. 8 of 1999, consumers have the right to safe products. In Kaliboto Village, the number of MSMEs is increasing, but many still lack halal certification, despite its mandatory status following the implementation of Industry Law No. 03 of 2014. This study aims to provide socialization and assistance to home industry players in obtaining halal certification. The method used includes identifying needs, preparing socialization materials, conducting socialization, post-socialization assistance, and evaluation. The results show that many home industry players in Tarokan District lack business legality and halal certification, due to a lack of knowledge and awareness of its importance. The socialization conducted by BUMDESMA Kaliboto Village helps increase understanding among business actors about the process and benefits of halal certification and encourages BUMDESMA to be more active in supporting this process. With socialization and assistance, it is expected that home industry players can more easily obtain halal certification, ultimately increasing income and improving the welfare of the village community.

References

Aryunda, H. (2011). Dampak ekonomi pengembangan kawasan ekowisata Kepulauan Seribu. Jurnal Perencanaan Wilayah Dan Kota, 22(1), 1–16.
Buana, M. T. L., & Nashar, M. (2022). Pengenalan Proses Sertifikasi Halal Sebagai Suatu Standar Pada Barang Dagangan. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat Universitas Al Azhar Indonesia, 4(3), 128–132.
Diana Susanti, S. H., & Kn, M. (2021). Kebijakan Hukum Produk Halal di Indonesia. Sinar Grafika.
Epriliyana, N. N. (2019). Urgensi Ijin Keamanan Pangan (P-IRT) Dalam Upaya Membangun Kepercayaan Konsumen Dan Meningkatkan Jaringan Pemasaran. Jurnal Manajemen Dan Bisnis Indonesia, 5(1), 21–31.
Febryani, H., Nurmalia, R., Lesmana, I. M. I., Ulantari, N. K. W., Dewi, D. P. Y. P., & Rizky, N. (2018). Keberadaan Badan Usaha Milik Desa (Bumdes) Sebagai Penguatan Ekonomi Desa Abiantuwung. Jurnal Ilmiah Akuntansi Dan Humanika, 8(1).
Isbah, U., & Iyan, R. Y. (2016). Analisis peran sektor pertanian dalam perekonomian dan kesempatan kerja di Provinsi Riau. Jurnal Sosial Ekonomi Pembangunan, 7(19), 45–54.
Kurniasari, A. (2013). Perlindungan Konsumen atas Kode Badan Pengawas Obat dan Makanan (BPOM) Pada Produk Kopi. Skripsi Program Sarjana Fakultas Hukum Universitas Hasanuddin, Makassar.
Maksudi, Bahrudin, & Nasruddin. (2023a). Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Sertifikasi Halal dalam Upaya Pemenuhan Kepuasan Konsumen. Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 9(1), 825–840.
Maksudi, M., Bahrudin, B., & Nasruddin, N. (2023b). Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Sertifikasi Halal dalam Upaya Pemenuhan Kepuasan Konsumen. Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 9(1), 825–840.
Maulida, R. (2013). Urgensi Regulasi Dan Edukasi Produk Halal Bagi Konsumen. Justicia Islamica, 10(2).
Nasution, L. Z. (2020). Penguatan Industri Halal bagi Daya Saing Wilayah: Tantangan dan Agenda Kebijakan. Journal of Regional Economics Indonesia (JREI), 1(2), 33–57.
Paramita, L., Hertati, L., Puspitawati, L., Gantino, R., & Ilyas, M. (2021). Pengaruh Badan Usaha Milik Desa Terhadap Pusat Perkembangan Ekonomi Desa, Desa Maju Indonesia Sejahtera Bumdes Tanjung Mayan (Danau Teloko). Janaka: Jurnal Pengabdian Masyarakat Kewirausahaan Indonesia, 2(1), 61–72.
Pradini, R. N. (2020). Strategi Pengembangan Badan Usaha Milik Desa (Bumdes) Di Desa Kedungturi Kabupaten Sidoarjo. Jurnal Pemerintahan Dan Keamanan Publik (JP Dan KP), 57–67. https://doi.org/10.33701/jpkp.v2i1.1000
Pradnyani, N. L. P. S. P. (2019). Peranan badan usaha milik desa (Bumdes) dalam meningkatkan kesejahteraan masyarakat di desa Tibubeneng Kuta Utara. Juara: Jurnal Riset Akuntansi, 9(2).
Putri, T. S., & Niswah, F. (2021). Strategi Pengelolaan Badan Usaha Milik Desa Bersama (Bumdesma) Di Kecamatan Sumbergempol Kabupaten Tulungagung. Publika, 369–378. https://doi.org/10.26740/publika.v9n4.p369-378
Rahayu, S., Diatmika, I. P. G., & Haryadi, W. (2022). Analisis Potensi Wisata Kuliner Dalam Mendukung Perekonomian Umkm Pesisir Saliper Ate Di Kabupaten Sumbawa. Jurnal Riset Kajian Teknologi Dan Lingkungan, 5(1), 1–8.
Rasa, I. N. M. A. G., Astiti, M. P., Eryani, I. A. A. P., Yudiastari, I. N. M., & Semaryani, I. A. A. M. (2023). Pentingnya kemasan dalam pemasaran produk. Scopindo Media Pustaka.
Rohman, A., Hadifi, A., Rosyidah, F., Ardiansyah, F., & Muhtadi, R. (2021). BUMDesMa Kampung Tani : Pemberdayaan Ekonomi Masyarakat Berbasis Akad Syariah Di Kabupaten Pamekasan BUMDesMa Kampung Tani : Community Economic Empowerment Based On Sharia Contract In Pamekasan Regency Dinas Tanaman Pangan , Holtikultura dan Perkebunan Ka. Iqtiṣadie: Journal of Islamic Banking and Shariah Economy |, 1(2), 193–224.
Saputra, R. (2017). Peranan Badan Usaha Milik Desa (Bumdes) Sebagai Implementasi Ekonomi Kreatif Dalam Rangka Pemberdayaan Masyarakat Desa Jalancagak Kecamatan Jalancagak Kabupaten Subang Provinsi Jawa Barat. TRANSFORMASI: Jurnal Manajemen Pemerintahan, 15–31.
Sidik, H. (2020). Meningkatkan peran adan usaha milik desa (BUMDes) sebagai penggerak ekonomi pedesaan di desa Langensari. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1), 21–30.
Susanti, S. (2022). Analisis Pandangan Masyarakat Bangkalan terhadap Produk dengan Label Halal. Istithmar, 6(2), 146–158.
Tati, T., Zaitun, I. M., Nugraha, R. F., & Salsabil, F. (2024). Manajemen Strategi Pembagian Sertifikasi Halal Bagi Pelaku Usaha Umkm Guna Mendorong Ekonomi Mandiri Di Kabupaten Bandung. Jurnal Inovasi Daerah, 3(1), 26–38.
Windusancono, B. A. (2021). Upaya Percepatan Pertumbuhan Usaha Mikro Kecil Dan Menengah (Umkm) Di Indonesia. Mimbar Administrasi Fisip Untag Semarang, 18(1), 1–14.
Published
2024-06-27
How to Cite
Hafil, A. S., Hajar, L. N., Anisa, A., Manfi’ah, S. W., Hanafi, A., Khoiruttajubba, K. H., & Asy’ari, A. (2024). Optimalisasi Peran BUMDESMA dalam Sosialisasi Sertifikat Halal pada Produk Home Industri di Desa Kaliboto Kecamatan Tarokan Kabupaten Kediri. Dharma Sevanam : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(1), 61-70. https://doi.org/https://doi.org/10.53977/sjpkm.v3i1.1631
Section
Articles